Ember és transzparencia

    Megyünk az utcán. Szembejönnek velünk emberek, nők, férfiak, kabátban, kalapban. Bebugyolált mozgó tárgyak. Alig vagy semmit sem látunk abból, ami minden bizonnyal láthatatlanul sugárzik belőlük: gondolataik, érzéseik, örömeik, fájdalmaik, élettörténetük, a táj, a ház, ahol felnőttek, múltjuk, vágyaik, emberi lényegük, “Létük”, soha-másban-nem-volt, soha-másban-nem-születő egyéniségük, “titkuk és idegenségük”, mulandóságuk és halhatatlanságuk.

   Mindebből alig látunk valamit. Az emberek magukba vannak zárva, homályosak, nem áttetszőek, visszaverik a fényt. Csak néha villan meg valami rejtett emberi lényükből, emberlétükből: egy-egy mosolyban, tekintetben, szomorúságban, könnyben, ráncok barázdálta arcban.

   Kár, mert mint ahogy Szabó Magda írta valahol: “Az ember nem azonos az életrajzával“. És nem azonos azzal sem ami kívülről látszik belőle.

Hankiss 2008, 27. o

Advertisements
This entry was posted in Literature. Bookmark the permalink.

2 Responses to Ember és transzparencia

 1. Lillu says:

  De a keresztyéneken átsüt a nap, nem? Te mondtad. 🙂
  http://www.lutheran.hu/z/honlapok/alsosag/08lelki/versek/te

 2. Ayreon says:

  Pontosan így van. 🙂
  Az emberi civilizáció történetében, mindig is a vallások foglalkoztak ezzel a Lét rejtett mélyéből sugárzó tartománnyal. Azonban a mi nyugati civilizációnk egyre jobban elvilágiasodott – jelen pillanatban is tart ez a folyamat – így az emberekben egyre jobban elhomályosodik ennek a Rejtett tartománynak a sugárzása.

  “Hangsúlyozom, hogy csak részben. Mert sokak számára a vallásos hit és a vallás gyakorlása még ma is áttetszővé teszi a világot és az életet: átsugároznak rajta a transzcendencia fényei!” – Hankiss

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s