Воскресение

 Öt ilyen parancsolatot látott meg a hegyi beszédben.

Az első parancsolat
(Máté V., 21-26.) azt mondotta, hogy az embernek nemhogy ölnie nem szabad, de haragudnia sem szabad atyjafiára, nem szabad néki azt mondania: “Ráka” – bolond -, és ha valakivel összeveszett, előbb békéljen meg vele, s csak azután vigye ajándékát az oltárhoz (azaz imádkozzék).

A második parancsolat
(Máté V., 27-32.) azt mondta, hogy az ember nemcsak hogy ne paráz­nálkodjék, hanem még az asszonyi szépségnek élvezetét is kerülje, s ha egyszer összekötötte életét egy asszonnyal, soha többé hűtlen ne legyen hozzá.

A harmadik parancsolat
(Máté V., 33-37.) azt rendeli, hogy az ember sohase esküdjék.

A negyedik parancsolat
(Máté V., 38-42.) azt rendeli, hogy ne követeljünk szemet szemért, sőt, fordítsuk oda a másik orcánkat is, ha valaki arcul üt jobb felől, bocsássuk meg a sérel­meket, viseljük őket alázattal, és senkitől se tagadjuk meg, amit tőlünk kér.

Az ötödik parancsolat
(Máté V., 43-48.) azt mondotta, hogy az ember ne gyűlölje ellenségeit, ne harcoljon ellenük, hanem szeresse, szolgálja, segítse őket.

Nyehljudov az égő lámpa fényébe révedt, és sokáig ült mozdulatlanul.

Advertisements
This entry was posted in Literature, Såsom i en spegel. Bookmark the permalink.

3 Responses to Воскресение

 1. alice says:

  “A zen azt mondja: úgy gondolj a szent szavakra és a nagy tanításokra, mint halálos ellenségeidre. Kerüld őket, mert neked a saját forrásodat kell felkutatnod. Nem kell, hogy másokat kövess vagy utánozz. Neked egy eredeti, önálló egyéniségnek kell lenned – magadnak kell megtalálnod saját legbenső lényedet, minden kalauz és útmutató szentírás nélkül. Sötét éjjel indulsz útnak, de kutatásod intenzív tüzével biztosan megtalálod a napfelkeltét. Eddig mindenki megtalálta a napfelkeltét, aki az intenzív keresés lángjában izzott. Ha hiányzik ez az intenzitás, akkor csak hiszel. Azok, akik hisznek, nem vallásosak; ők azzal, hogy hisznek benne, egyszerűen elkerülik a vallás óriási kalandját.” (Osho)

  ……mindig azt kérdezi, hogy “milyen nap van ma?” ez normális? :D:D lehetne ennél kicsit kreatívabb is 😀

 2. Ayreon says:

  Próbáltam kinyerni Osho eme megnyilatkoztatásából a számomra elfogadható részeket, de vagy rosszul fogalmaz, vagy sosem lesz belőlem rendes zen buddhista.

  ……váltottam, most akkor lehet számolni 🙂 ez aztán megkívánja az igazi kreativitást 🙂

 3. alice says:

  9
  😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s