A murony

Európát évszázadokon át rettegésben tartották a vámpírhiedelmek. Az ókori görögök emberszerű démontól féltek, akik az élők vérét szívták. A norvég emberek azt hitték, hogy a holtak tovább élnek a sírjukban, de gonosszá és erőszakossá válnak. Angliában 1300 után már nem tesznek említést vámpírokról, akik azonban még hosszú ideig kísértették Európa többi részét. Bulgáriában még 1683-ban is volt egy vámpírláz. Mindaddig tartott, amíg nem találtak egy boszorkány lányt és el nem pusztították a “gonosz lelkét”.

Erdélyben – ami most Románia része – volt egy “murony” – nak nevezett vámpír. Át tudott változni emberből macskává, kutyává, varangyos békává vagy bármilyen vérszívó rovarrá. Ez a fajta álcázás nagyon megkönnyítette a muronynak, hogy megtámadja az változatait, mivel azok nem gyanakodtak az állatokra. Amikor emberi alakban felfedezték a sírban, a muronyt hosszú éles körmeiről és arról ismerték fel, hogy vér csepegett a szemeiből, s füleiből, az orrából és szájából. Nagyon sok közép-európai ember hitte, hogy a lélek el tudja hagyni a testet és beköltözik egy állatba minden rossz hatás nélkül, akár még a halál előtt is. Néhány azt hitték, hogy veszélyes szomjasan aludni térni, mert a lélek éjszaka kimegy inni. A lélek gyakran egér vagy repülő rovar alakját vette fel. 🙂

Lugosi Béla emlékére, aki legendássá tette a vámpírokat és Erdélyt, valamint Török Elviráéra, Murony falujából, aki pár éve itt dolgozott a Carlisle Road-i Fitzroysban.

Advertisements
This entry was posted in L'Derry. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s