Milarepa

Az emberek a bolygók természetét régen ismerik. A tudomány ezeken a jelképeken mosolyog, de hiába teszi. A tudomány el fog múlni, s e jelképek megmaradnak. Miért? – mert igazak. De a kérdés ma éjszaka nem ez… Vajon milyennek látja a Földet amonnan? Ezt a mi Földünket, azt, ahol élünk, vajon mi a mi jelképünk odaát, és mi a nevünk a Marson, a Venuson és a Jupiteren?

A Föld színe kívülről biztosan vörös. Nem olyan mint a Saturnusé, mint a szúró szem. Nem olyan, mint a Vénusé, aranyos és rózsaszínű és szerlíden fényes. Nem olyan, mint a Marsé, füstös, mint a lobogó fáklya. A Föld színe rubinvörös, mint a frissen ontott vér, keserűen és megkínzottan vörös, korbácsütés-vörös, jóga-vörös, Dionysos-vörös. Buddha tanította, hogy minden szenvedés. Az indiánok félholtra korbácsolják egymást. A dervisek késekkel… És nincs a földnek embere, népe, törzse, vallása, amely ne tudna arról, hogy a lét szenvedés, hogy marcangolnak bennünket ismeretlen erők, hogy tépjük egymást mi, gyűlölettel, háborúval, irigységgel, folyik a vér az indiánok testéből, Dionysos tagjaiból. Mindenki tud a kínzócölöpökről, a jógáról, a Dionysos-misztériumokról, legyen az ausztráliai, pápua, néger, eszkimó, görög, indián, japán, patagón. Csak egy Isten él itt a Földön, a Föld Istene – a vérző Isten – a Szenvedő Isten – der leidende
Gott
Dionysos der Gekreuzigte
– ó Nietzsche, Nietzsche, hát te mindent tudtál?

Mi nem hozunk más bolygóknak jóindulatú hatalmat, mint nekünk a Jupiter, viszályt, mint a Mars, egyesülést, mint a Venus. Amit mi adunk nekik: a Szenvedő Isten. Ez a mi jelképünk, így hívnak bennünket ott túl, s nevünket talán csak a beavatottaknak szabad kiejteni, és misztériumok beszélnek annak az életnek a rejtélyéjéről, amit mi élünk. Csöd? Jóga? Dionysos? A Szenvedő Isten.

A földi élet, ha teljes és igaz, nem boldog, nem elégedett, nem polgári. És ha valaki boldogságot, elégedettséget, polgári kényelmet kíván, az éppen a lét teljességét veszti el. Igazi éltünk a szenvedés. Ez a mi nemességünk. A mi hősiességünk. Ez a mi kozmikus méltóságunk. A Megfeszített Isten a Föld rangja a világegyetemben. Így és erről ismernek minket a csillagrokonok. Az tesz bennünket emberekké, amint Hérakleitos mondja, korbáccsal őriznek bennünket – pan herpeton plégé nemetai. Az tesz bennünket istenivé, ha tudatosan magunkra vállaljuk a keresztet.

HAMVAS BÉLA

Advertisements
This entry was posted in Literature, Såsom i en spegel, Science. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s