Az irgalmas szamaritánus

Elmondom, egyszer mi történt velem.

Nem sokkal a házasságkötésem után. Mindenféle bajaink voltak. Elegem volt az egészből, úgyhogy elhatároztam, hogy véget vetek mindennek. Egy napon, hajnal előtt, betettem egy kötelet a kocsimba. Teljesen eltökélt voltam. Meg akartam halni.

Mianeh felé vettem az irányt… Ez 1960-ban történt. Elértem a szederfa-ültetvényig. Ott megálltam. Még sötét volt. Átdobtam a kötelet egy faágon, de lecsúszott. Megpróbáltam újra és újra, nem sikerült. Így aztán felmásztam a fára, és jó szorosan odakötöttem a kötelet. És akkor valami puhát éreztem a kezemben. Egy szedret. Édes és finom szedret.

Ettem egyet. Lédús és zamatos volt. Aztán egy másikat, egy harmadikat. Egyszer csak észrevettem, hogy a Nap felkel a hegytető felett. Milyen gyönyörű volt a Nap, micsoda látvány, mily csodás volt a növényzet!

Hirtelen hangokat hallottam. Gyerekek mentek az iskolába. A gyerekek megálltak és felnéztek rám. Megkértek, hogy rázzam meg a fát. A szeder leesett a földre és ők megették. Boldogság töltött el. Aztán én is szedtem szedret, hogy hazavigyem. A feleségem még aludt. Amikor felébredt, ő is evett a szederből. Neki is nagyon ízlett. Azért mentem el, hogy megöljem magam, és szederrel tértem vissza.

Egy szem szeder megmentette az életemet.

Szedret evett, a felesége szintén, és minden rendbejött?! Nem, nem úgy volt, de megváltoztam. Ezután jobb volt, de valójában a felfogásom változott. Jobban éreztem magam.

Elmondok egy másik történetet.

Egy török elmegy egy orvoshoz.
Azt mondja neki:
Ahol csak hozzáérek a testemhez, fáj. Ha megfogom a fejem, fáj. Ha a lábam, fáj. A gyomrom is, a kezem is fáj.
Az orvos megvizsgálja a törököt, és azt mondja:
“A testednek semmi baja,
de az ujjad el van törve.”

Kedves fiam, a lelked beteg, de egyébként semmi baj nincs veled. Változtass a nézőpontodon!

Én elmentem hazulról, hogy megöljem magam, de egy szem szeder megváltoztatott. Egy közönséges, jelentéktelen szeder! A világ nem olyan, amilyennek te látod. Nézz más szemmel a világra, és a világ más lesz!

Az emberek szívesen vetnének ide egy pillantást a másvilágról. Te meg oda akarsz rohanni? Sosem akarsz többé forrásvizet inni? Vagy megmosni az arcod a forrás vizében? Gondolj a négy évszakra! Mindegyik hoz gyümölcsöt. Nyáron is, ősszel is terem gyümölcs, és a tél meg a tavasz gyümölcsei is mások és mások. Egy anya sem tudja úgy teletömni a kamráját, hogy minden gyümölcsből legyen választék benne a gyerekei számára, nem tud úgy gondoskodni róluk, mint ahogy Isten látja el a teremtményeit.

Mindezt vissza akarod utasítani? Minderről lemondanál?

Le akarsz mondani a cseresznye ízéről?

Ta’m e guilass – Taste of Cherry

(Aki elveszti a mindennapok csodálatát, a perc örömét, az boldogtalan. Hogy minden nap lehet örülni annak, hogy van fedél a fejem fölött, hogy ma is felkelt a nap, hogy van mit enni, hogy élek, tudok gondolkodni, érezni, terveket szőni. Hogy az élet tele van lehetőségekkel. Akik visszatérnek a klinikai halál állapotából, megértik, hogy a világon két dolog fontos csupán: a szeretet és a tudás… Sz.G.)

Advertisements
This entry was posted in Fényírók, Såsom i en spegel. Bookmark the permalink.

3 Responses to Az irgalmas szamaritánus

 1. Donji says:

  Kevés ilyen érzelmekkel teli és tanulságos blogbejegyzést olvastam eddig. Köszönöm ezt az élményt.

 2. Ayreon says:

  Ajánlom a teljes filmet, melyből ez az idézet született. A Cseresznye íze 1997-ben az Arany Pálmát nyerte el Cannesban.

 3. LLL says:

  Milyen érdekes, hogy a szeretet és a tudás, ugyebár… a szeretet, az igen: arra újra és újra rájön az ember. Persze emlékeztetnie kell magát, de igen. Nagyon fontos.
  De a tudás…? Az olyan, mint a levegő, észre sem vesszük, az értékét csak elméletben tudjuk, de nem gondolnánk rá, mint az életkedv egyik alappillérére.
  Szeretet és tudás, a feloldhatatlan ellentét… talán abban rejlik a nyitja, hogy nem is kell őket ellentétbe állítani?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s