Yashodhara

Yashodhara… Ismered a nevét? Siddhartha herceg, Gautama, Shakyamuni, Buddha…

Mindenki tudja ezeket a neveket de “Yashodhara”? Yashodhara, Siddhartha felesége volt. Mélységesen szerette Őt. Egy éjjel, Siddhartha elhagyta őt és a fiúkat, Rahult, hogy a  Megvilágosodást keresse és Buddhává váljon. Még egy szót sem szólt mikor elment.

Yashodhara együttérzést mutatott a betegségre és a gyengeségre sokkal előbb mint Siddhartha tudatos lett volna a szenvedésre! Ki tudná megmondani ha Siddhartha a Megvilágosodását neki is köszönheti? Talán Yashodhara elakarta hagyni Siddharthát és Rahult. Hogyan tudhatjuk meg valaha is ha Yashodhara áldozatául esett a haragnak, a magányosságnak vagy a keserűségnek miután Siddhartha otthagyta őt? Ki tud róla valamit is?

Mit kellett neki mondania mikor Rahul, a fia feltette az örök kérdést: “Hol van az apám?” Mit kellett mondania neki? Hogyan lett volna képes az anya otthagyni az ő saját gyermekét, az éjszaka közepén? Ezt csak a férfi teheti meg. …csak a férfi. Yashodharának nem lehetett választása de hogy a lemondó életet kövesse levágta a haját és úgy élt mint egy aszkéta.

Ha a gondolataid a Dharma felé ugyanolyan erőssek voltak mint a szerelem és a szenvedély amit felém mutattál, akkor Buddhává kell válnod ebben a valódi testben, ebben a valódi életben.

“Hogyan képes megakadályozni egy csepp víz mindent a kiszáradástól?”
“Bedobva a tengerbe”.

Samsara

Advertisements
This entry was posted in Fényírók, Såsom i en spegel. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s